Dolar 38.9223 Euro 44.1417 Altın 4124.685 Borsa 9361.74 Sterlin 52.3907 Brend 63.66
22 Mayıs 2025 Perşembe

İZSU 2024 Faaliyet Raporu Onaylandı! Önemli Detaylar Burada!

İZSU Genel Müdürlüğü'nün Olağan Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Faaliyet Raporu ve Kesin Hesabı oybirliğiyle onaylandı. Toplantıda, İZSU'nun 2024 yılı hedefleri üzerine değerlendirmeler yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, "Körfez'in temizliği hepimizin kazancı. Bu hedef için birlikte çalışacağız. Çevre, Ulaşım ve Tarım Bakanlıkları'nın yetkin destekleriyle İzmir'e daha iyi hizmet sunmalıyız." ifadelerini kullandı.

İZSU 2024 Faaliyet Raporu Onaylandı! Önemli Detaylar Burada!
22 Mayıs 2025 Perşembe/09:44

İZSU Genel Müdürlüğü’nün Olağan Genel Kurulu’nun ikinci oturumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır’ın yönetiminde gerçekleşti. Kuruldan önce, 2024 yılına yönelik İZSU'nun projelerini içeren bir video sunumu yapıldı. Genel Kurul'un gündeminde 2024 Faaliyet Raporu ve Kesin Hesap konuları ele alındı.

2024 mali yılı kesin hesabı doğrultusunda, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı giderleri toplamda 19 milyar 161 milyon 386 bin 97 lira olarak kaydedildi. Giderlerin ana unsurları; 11,3 milyar TL’lik mal ve hizmet alımları, 4,8 milyar TL’lik sermaye harcamaları ve 1,8 milyar TL’lik personel giderleri oluşturdu. Ayrıca, geçen yol 1,1 milyar TL’lik borç ödemesi gerçekleştirildi. İZSU’nun 2024 yılı gelirleri ise 14 milyar 806 milyon 6 bin 614 TL olarak belirlendi. Gelir kalemleri arasında 12,3 milyar TL ile teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 2,4 milyar TL ile diğer gelirler öne çıktı.

Ayrıca, İZSU Genel Kurulu'nda Atıksuların Kanalizasyon Deşarj Yönetmeliği’nin bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemelerle birlikte, kanalizasyon sistemine yönlendirilen endüstriyel atıkların ölçümlenmesine yönelik parametrelerin de takip edilmesi sağlanacak.

Yıldır: “Bakanlıklar İzmir için de harekete geçmeli”

Genel Kurulda söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, "Temel bir su sorunu yaşıyoruz. Körfez'in temizliği hepimizin yararınadır ve bu konuda hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı bu konularda daha etkili çözümler sunabilecek kapasitede. Bu güçlerini İzmir için de kullanmalı. Gediz Nehri, üzerinde durulması gereken bir başka mesele. Beş ilden geçiyor ve bu kirli suyu taşıyor. Gediz'den beslenen tarım alanları bulunmakta ve bu nedenle acil tedbirler alınmalıdır." şeklinde görüş belirtti.

Yeter: “İzmir, bu konuda gurur kaynağı”

AKP Grubu’nun İZSU’nun Faaliyet Raporu ve 2024 Yılı Mali Kesin Hesabı ile ilgili eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Candaş Yeter, “Elektrik fiyatlarının artışıyla birlikte suya zam yapılmakta ve İzmir için devlet kaynaklı su yatırımı yapılmamaktadır. Yatırım gerçekleştirmeyen veya yetersiz bir İZSU’dan bahsediliyor. Birçok ilde arıtma tesisinin bulunmaması gerçeği ortadayken, TÜİK tarafından yayımlanan su ve atık su istatistiklerine göre, Avrupa Birliği standartlarında en fazla ileri biyolojik arıtma tesisi bulunan il İzmir'dir, burada arıtılan suyun yüzde 97,2’sinin AB standartlarına uygun olduğu ve bu konuda Türkiye’de lider olduğu gerçeği ise bizleri gururlandırmaktadır.” sözlerini kullandı.

İZSU’ya devlet tarafından yatırım yapılmıyor

BUSKİ ve KOSKİ gibi diğer su idarelerine devletin yatırım yaptığına ancak İZSU’ya bu tür desteklerin verilmediğine dikkat çeken Yeter, “Devlet, bizim büyük ölçekli yatırımlarımıza herhangi bir katkıda bulunmamıştır. BUSKİ ve KOSKİ’ye yatırım yapılırken İzmir’de bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle, Çiğli atık su 4. fazında beklenen bu desteği Dikili atık su arıtım tesisi için talep etmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Mali yük giderek artıyor

Yüksek elektrik maliyetlerinin yanı sıra, diğer maliyetlerin de sürekli arttığını belirten Yeter, “İZSU için maliyetlerin 2,5 milyar TL olduğunu düşünürsek, bu durum sadece İZSU’nun değil, ülkedeki kamu kurumlarının, sanayicilerin ve vatandaşların mali yükünü de her geçen gün artırmaktadır." dedi.

Sermaye gruplarının gelir elde etmesinin İzmir'e 2,5 milyar TL'ye mal olduğunu belirten Yeter, “İzmir ve Manisa bölgesi, 2013 yılında 1 milyar 231 milyon dolarlık bir teklif alan bir firmaya ihale verilmişti. Bu özelleştirmeler sonucunda, daha önce düşük olan dağıtım bedelleri arttı. Dağıtım hizmetini alan sermaye gruplarının zarar etmemesi veya daha fazla kar sağlaması adına fatura içerisindeki dağıtım bedelleri her geçen gün yükseliyor. Artış oranları yüzde 4000’e kadar çıkıyor. 2024 yılı için enerji üretim bedeli 48,21 TL iken, dağıtım bedeli 85 TL'ye yükselmektedir. 1 Temmuz 2024 tarihinde bir zam yapılacak ve enerji üretim bedeli 49 TL, dağıtım bedeli ise 136 TL olacak. Sermaye gruplarının kazanç elde etmesi için yapılan bu fahiş artırımlar, İzmir'e 2 buçuk milyar TL'ye mal olmaktadır.” diye ekledi.

Körfez İzmir’in önceliğidir

Körfezin temizlenmesi, içme suyu sağlanması ve dağıtımının siyasi bir mesele olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, "Körfez, İzmir’in önemli bir parçasıdır. İçme suyu sağlamak elzemdir. İZSU Genel Müdürlüğü, kente temiz su temin edebilmek için Master Plan çalışmalarını da yürütüyor. Bütçenin etkin kullanılması ve kentte doğru yatırımlar yapılması adına İZSU çalışanlarına teşekkür ediyorum. Biz üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. Devlet de İzmir için daha fazla su kaynağına yönelik yatırımlar yapmalıdır. Ayrıca DSİ’nin sağladığı imkanlarla birlikte kayıp kaçak oranını azaltmak zorundayız. ‘Körfezi belediye temizlesin’ yaklaşımı yanlış. Hükümet, sirkülasyon ve navigasyon kanallarının açılması için kaynak yaratmalı ve yatırımda bulunmalıdır. Devlet sadece merkezi hükümeti değil, yerel yönetimleri de kapsamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm vazifeleri eksiksiz yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Özkan: “Başarıya ulaşan bir kurum görmekteyiz”

CHP Grup Sözcüsü Yağmur Yurdakul Özkan ise, “Dere yataklarından çıkarılan malzemelerin miktarları hakkında yorum yapıldı; ancak sanayi tesislerinin yanında bulunan dere yatakları, bakanlığın denetimi altındadır. Gediz Deltası’ndan gelen atıkların kontrolü de bakanlık tarafından yapılmaktadır. Son bir yıldır Körfez’in iyileştirilmesi için işbirliği yapılması gerektiği üzerinde duruluyor. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen dip tarama çalışmasının eksik olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer sorunların çözülmesi isteniyorsa, koordineli hareket edilmesi gerekmektedir. Kredi süreci kapsamında gerekli izinlerin beklenildiği birçok proje vardır. İZSU’da iptal edilen bir ihale bulunmamaktadır. Bu, başarıya ulaşan bir kurum olduğunun bir göstergesidir. Bu belediye, hem körfezi temizliyor, hem adalete ulaşamayan insanlara avukat sağlıyor, hem de istihdam olanağı sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kanmış: “Menemen’e 620 milyon liralık yatırım yaptık”

CHP Menemen Meclis Üyesi Uygar Kanmış, “620 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Menemen’deki bu büyük altyapı yatırımları için gurur duyuyorum. İçme suyu hatlarının yenilenmesi yerel sakinler tarafından olumlu karşılandı. Dört mahallede yaşanan sıkıntılar giderildi ve su kayıpları azaldı. Emiralem’in caddeleri ve sokakları yenilendi. Henüz açıklanmamış olsa da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun yatırımları sayesinde Çilek Festivali’ne rekor katılım bekliyorum. İZSU’nun Menemen’de yağmur sularının ayrıştırılması, güneş enerjisi santralleri gibi bir çok projesi takdirle karşılanıyor. Başta Başkanımız Cemil Tugay ve İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” dedi.

İZSU, 2024 yılında 4,8 milyar liralık yatırımla dönemi kapattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Nisan 2024’te göreve gelmesinin ardından İZSU Genel Müdürlüğü, öncelikli projelerini Hızlı Eylem Planı çerçevesinde hayata geçirdi. Körfez temizliğinin yanı sıra su patlakları ve kaçaklarının onarılması gibi projelere yoğunlaşarak, yağmur suyu ve kanal sistemlerini kapsayan toplam 4,8 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu süreçte, piyasa borcunu da 2,1 milyar liraya indirdi.

İzmir Körfezi için tarihi adımlar atılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Dr. Cemil Tugay’ın görevde olduğu süre boyunca “Körfez ve alt yapı yatırımları önceliğimiz” vurgusuyla birlikte, hem dip tarama çalışmalarına başladı hem de kentin atık yükünü üstlenen Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazını tamamlayarak devreye aldı. Bu tesis, Türkiye’de arıtılan toplam atık suyun yüzde 4,7’sini işleyerek, tekrar Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi konumuna yükseldi.

İzmir’in en büyük kapasiteli ikinci atık su arıtma tesisi olan Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi de tamamlandı ve hizmete girdi. İzmir’in en büyük kapasiteli üçüncü tesis olan Yazıbaşı Ayrancılar Atıksu Arıtma Tesisi’nde ise kapasite artırma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. İZSU, Avrupa Birliği standartlarındaki tesisleri ile toplam 305 milyon metreküp atık suyu arıtarak bu alandaki liderliğini sürdürüyor. Akarca sahilinin su kalitesini artırmak için inşa edilen Seferihisar Atıksu Arıtma Tesisi Deniz Deşarjjı Hattı projesinde son aşamaya gelindi. Körfez’deki temizlik çalışmalarında toplam 4 milyon ton çamurun toplanması hedefleniyor. Böylece, İzmir’de yapılmış en kapsamlı tarama çalışması gerçekleştirilecektir. Körfez’e ve dere ağızlarına yönelik tarama çalışmaları, su kalitesinin iyileştirilmesine ve körfezin akıntı hızının artırılmasına katkı sağlayacak.

46 yeni içme suyu kuyusu açıldı

Vatandaşların kaliteli içme suyuna sürekli erişimi için, başta Çeşme, Menemen, Menderes, Kınık, Bergama ve Kiraz olmak üzere kent genelinde toplamda 658 kilometrelik içme suyu hattı imalatı tamamlandı. Kemalpaşa, Güzelbahçe, Tire, Bayındır ve Beydağ’daki toplam 44 kilometrelik içme suyu hattı da hizmet vermeye başladı. İçme suyu hatlarındaki çalışmalar sayesinde kayıp kaçak oranı yüzde 26,77 azaldı. Kuraklık riskine karşı ise, 46 yeni içme suyu kuyusu açıldı. Ayrıca, 8 su deposunun bakım ve onarımları tamamlandı. 67 içme suyu arıtma tesisi ile yüzeysel ve yeraltı su kaynaklarından 314 milyon metreküp su üretilmesi sağlandı. Tüm baraj havzalarındaki kaçak yapılar için 1792 denetim gerçekleştirilirken, 3170 idari işlem yapıldı. Su tasarrufuna yönelik farkındalığı artırmak amacıyla, 26 okulda 2231 çocuğa ulaşılmaya çalışıldı.

İzmir genelinde 222 kilometrelik atık su şebeke hattı imalatı yapıldı

İzmir genelinde 222 kilometrelik atık su şebeke hattı imalatı gerçekleştirildi. Çeşme, Torbalı, Menemen, Aliağa, Foça, Karaburun, Narlıdere ve Urla gibi çevre ilçelerde toplam 156 kilometrelik; Bornova ve Buca gibi merkez ilçelerde ise 66 kilometrelik atık su hattı tamamlandı. Ödemiş Birgi’de 7 kilometrelik atık su hattı ile 3 atık su terfi merkezi projelendirildi. Ayrıca, 1508 km kanalizasyon hattı temizliği yapılarak, 197 atık su pompa istasyonunun bakım-onarımı gerçekleştirildi.

Yağmur suyu hatları ve ızgara temizlemeleri

Sel ve taşkın risklerinin azaltılması amacıyla, Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Konak ve Buca gibi ilçelerde toplam uzunluğu 67 kilometreyi bulan bir yağmur suyu ayrıştırma ile ilgili imalat tamamlandı. Bayraklı ilçe merkezindeki yağmur suyu ayrıştırma projesinin birinci ve ikinci etaplarındaki çalışmalar devam ederken, İZSU Genel Müdürlüğü Alsancak’ta da yeni çalışmalara başladı. İkinci etap Buca ve Balatçık bölgelerinde de sürdürülecek. Kent genelinde 92,3 kilometre yağmur suyu hattı temizliği yapılmış olup, 26 bin 777 adet yağmur suyu ızgarası da temizlendi.

935 kilometrelik dere temizliği ile 277 bin ton malzeme toplandı

Konak, Karabağlar ve Bayraklı ilçelerindeki altyapının güçlendirilmesi ve taşkınların önlenmesi amacıyla, Dünya Bankası tarafından sağlanacak 110 milyon Euro’luk finansman ile ihale süreci başlatıldı. Yeni projelerin de kredi kapsamına alınması için gerekli hazırlıklar tamamlandı. İzmir Körfezi’ne ulaşan dereler dahil, toplam 935 kilometrelik dere temizleme çalışması yürütüldü. Bu faaliyetle birlikte 277 bin ton malzeme çıkarıldı. İzmir Körfezi’nde su sirkülasyonunu artırmak amacıyla başlatılan dip çamuru tarama çalışmaları sonucunda, 225 bin metreküp çamur tarandı. İkinci ihale tamamlandı ve 2,5 milyon metreküp tarama çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.

© Visit Change